Zdravé zuby a bakterie

Herec Ladislav Pešek ve filmu na zubařském křesle
Zdravé zuby a bakterie

Za to, že se nám na zubech dělá lepkavý potah, může enzym glukan-sacharóza, který bakterie používají ke štěpení cukru. Nizozemským vědcům se jako prvním podařilo rozluštit jeho strukturu a otevřít tak dveře látkám, které by zubní kaz poslaly do minulosti.
Jak nám zubní lékaři i reklamy na zubní pasty neustále opakují, zubní kaz vzniká tam, kde se na sklovině nahromadí biofilm bakterií čili zubní plak. Jeho tvorba je závislá na enzymu glukan-sacharóze. Díky němu mohou bakterie žijící v ústech rozštěpit disacharid sacharózu, který „dostávají“ z lidské potravy, na monosacharidy glukózu a fruktózu. Z glukózových molekul pak pomocí stejného enzymu skládají dohromady dlouhé polysacharidové řetězce. Ty bakteriím slouží jako lepidlo, díky kterému se mohou držet na hladké sklovině a vytvářet zubní plak. 
Enzym glukan-sacharózu využívají i nejčastější původci zubního kazu - bakterie Streptococcus mutans. Jakmile se bezpečně usadí na sklovině, začnou fermentovat cukry a vytvářet kyselé prostředí, které sklovinu naleptává. 
Dalo by se tomu zabránit inaktivací enzymu, který je pro bakterie tak důležitý? Teoreticky ano, v praxi tento přístup zatím narážel na problémy. Inhibitory glukan-sacharózy zablokovaly i působení enzymu amylázy, který máme ve slinách a díky kterému trávíme škroby. 

Nové poznatky do výzkumu likvidace zubních kazů přidali nizozemští vědci z Univerzity v Groningen. Proteinovou krystalografií vůbec poprvé určili přesnou třídimenzionální strukturu a funkční mechanismus glukan-sacharózy z bakterií Lactobacillus reuteri, která se od enzymu bakterií Streptococcus mutans nijak neliší. 
Krystalografická analýza krásně vysvětlila předchozí selhání – molekuly glukan-sacharózy a amylázy jsou si strukturně podobné, mají stejná aktivní místa a glukan-sacharóza pravděpodobně vznikla z amylázy. Co je však hlavní, znalost třídimenzionální struktury enzymu by měla umožnit vyvinout inhibitor, který selektivně zasáhne pouze glukan-sacharózu. Jeho přidávání do zubních past, ústních vod nebo dokonce sladkostí by nás pak mohlo zbavit jak zubního kazu, tak strachu z vrtačky v ordinaci zubního lékaře. 


Zdroj: PNAS, ScienceDaily Archiv Český rozhlas Leonardo.

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...