Bolesti nohou. Obecný popis, příčiny, možnosti léčby a prevence. Ateroskleróza, Ischemická choroba, Neuroanatomie a neurofyziologie bolesti

Zastavení při chůzi 

Bolesti nohou - příčiny


Bolesti nohou jsou velmi častým problémem, který trápí řadu lidí. Může se jednat o banální příčiny, někdy však jde o projev vážného stavu, který může ohrožovat existenci celé končetiny.
Příčiny: Poměrně logicky platí, že bolesti mohou vycházet z nemocí všech základních tkání dolních končetin – tepen, žil, svalů, nervů a kostí.

Klaudikační bolestí se nazývá námahová bolest objevující se během chůze. Intenzivní bolest donutí pacienta zpomalit, kulhat až zastavit. Za 3-4 minuty bolest sama vymizí a člověk může pokračovat v chůzi.
Tyto bolesti jsou většinou projevem již II. stádia ischemické choroby dolních končetin (ICHDK). Jde o postižení periferních tepen na končetinách aterosklerózou. Kouření, tučná jídla, stres, to všechno totiž může podporovat vznik aterosklerotických plátů i v jiných cévách těla než v srdci, například na dolních končetinách. Během chůze se svalům dolní končetiny díky nedostatečnému prokrvení nedostává kyslík a to způsobuje bolest.
V neléčených případech vede ICHDK až k amputaci končetiny. ICHDK představuje zároveň zvýšené riziko srdečního infarktu, protože aterosklerózou jsou postiženy zároveň i srdeční cévy.
Další příčinou neprokrvování tkání dolní končetiny a  klaudikačních bolestí mohou být kromě aterosklerotického zúžení cév vaskulitídy, trombózy, embólie, vrozené anomálie, úrazy, fyzikální faktory (vibrace, chlad, vlhkost), iatrogeně podmíněné (léky způsobené) zúžení či uzávěr cév... Předpokladem správné léčby je proto důležité důkladné vyšetření lékařem včetně vyšetření na běžícím páse. 
Léčba v případě ICHDK je medikamentózní , fyzikální , popř. i chirurgická. Důležité je upravit životní styl pacienta: snížit váhu, upravit stravu (omezit nezdravé tuky, jednoduché cukry), přestat kouřit, pravidelně chodit na procházky. Cílem pohybové léčby je vytvoření náhradního kolaterálního cévního oběhu, zvýšení tolerance k bolesti a metabolické adaptaci hůře prokrvovaných svalů. Chůze musí být prováděna pravidelně a dlouhodobě. 
1. Svalové křeče – Postihují častěji ženy a obvyklou příčinou je nedostatek hořčíku. Křeče bývají doprovázeny nepříjemnými bolestmi. Nejedná se o vážný stav, pomáhají masáže a eventuálně doplňky stravy obsahující hořčík. V případě těžších křečí nereagujících na tuto léčbu je pochopitelně možné pátrat po jiných příčinách.

2. Žilní nedostatečnost – Narušená funkce žilního systému dolních končetin je obvykle spojena s pocitem těžkých nohou, bolestmi, eventuálně otoky. povrchové žíly bývají většinou rozšířené a vidíme je jako tzv. varixy. O léčbě si přečtěte v příslušném textu, spočívá v podávání léků a používání elastických kompresních punčoch. Těžké formy žilní nedostatečnosti mohou vést ke vzniku bércových vředů, které mohou pochopitelně bolet také (zejména při jejich ošetřování).

Stav při léčbě
3. Žilní trombóza - Vznik sraženin v hlubokých žilách dolní končetiny se projeví bolestí, otokem a eventuálně fialovým zabarvením jedné z končetin. Stav je nutno léčit pomocí léků na ředění krve, jeho nejvážnější akutní komplikací je plicní embolie.

4. Bakerova cysta - Bakerova cysta je útvar ohraničený membránou, který se vytváří v podkolenní oblasti. Podstatou vzniku je chronický zánět, který může doprovázet úrazy kolene a pak také zánětlivá onemocnění kloubů. Cysta způsobuje bolestivost v podkolenní postižené končetiny. Více si přečtěte v textu věnovaném Bakerově cystě.

5. ICHDK - Ischemická choroba dolních končetin souvisí s onemocněním tepen, kdy dochází k jejich zužování procesem aterosklerózy. Tato choroba je typická bolestmi nohou, které vznikají při chůzi a mizí po zastavení a odpočinku. Bolest je způsobena nedokrvením tkání nohy při námaze, neboť je zúžené tepny nedokáží vyživovat. ICHDK je nutno komplexně léčit, neboť její nejtěžší formy mohou vést k nutnosti amputovat končetinu.

6. Náhlý tepenný uzávěr – Tohle je pro končetinu smrtelně nebezpečný stav, při kterém dojde k náhlému ucpání tepny krevní sraženinou. Postižena může být tepna již zúžená při ICHDK, ale i o tepna zcela zdravá. Krevní sraženina může vzniknout přímo v místě uzávěru, nebo vzniká jinde v těle a krevní proud ji donese do některé z tepen na dolní končetině. Typicky je postižená pouze jedna noha, objeví se krutá bolest, zblednutí končetiny a eventuálně i poruchy citlivosti nebo hybnosti.
 Stav se musí urgentně řešit obnovením průtoku krve, jinak hrozí ztráta končetiny pod místem uzávěru.

7. Polyneuropatie - Toto je poměrně častá skupina poruch, kdy dochází k poškození dlouhých nervů v těle, typicky na dolních končetinách. Příčina mnohdy není zjistitelná, často jde o poškození nervů alkoholem či cukrovkou a polyneuropatie může někdy doprovázet i nádorové procesy.
Polyneuropatie se projevuje různými nepříjemnými vjemy jako jsou bolesti, pocity pálení či brnění končetin, klasicky jsou tyto pocity nejsilnější v okrajových částech končetin. Důležitým vyšetřovacím postupem je EMG vyšetření, léčba je ovšem složitá. Snažíme se léčit vyvolávající příčinu, pokud ji známe. Jinak v léčbě používáme různé vitaminy, jejich efekt je však nicméně sporný.

8. Růže – Toto je infekční onemocnění tkání dolní končetiny, které způsobují bakterie ze skupiny streptokoků. Postižená dolní končetina oteče, je zarudlá a bolestivá. Celé je to podobné hluboké žilní trombóze, proto je vhodné provést ultrazvuk žil, který ji vyloučí.

Infekční proces se léčí antibiotiky, má však tendenci se opakovaně vracet.



Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...