DNA, podagra nemoc králů a bylinky. Bršlice kozí noha Aegopodium podagrari.

Samotná hyperurikémie 


(zvýšená hladina kyseliny močové) zpravidla život nezkracuje, má ji alespoň 20 % dospělých lidí. Ale! Pokud máte (muži) současně zvýšený krevní tlak a větší „bříško“ (více než 102 cm v pase), pak to jsou další rizikové faktory pro ohrožení srdíčka.

Bršlice kozí noha Aegopodium podagrari
Dna, odborně arthritis urica (v některých pramenech arthritis uratica), též zvaná pakostnice či podagra, je metabolické onemocnění, porucha odbourávání purinů, které se vyznačuje nadměrnou produkcí kyseliny močové. V důsledku vysoké koncetrace kyseliny močové v krvi dochází ke krystalizaci této látky v kloubech i jiných tkáních. Častými místy vzniku takzvaných dnavých tofů jsou klouby palce (zejména nohou), ušní lalůček, méně často například ramenní kloub, případně další klouby. Toto se projevuje hlavně prudkými a bolestivými záchvaty zánětu kloubů (dnavé záchvaty). Může též vést k tvorbě močových kamenů.

V lékařství se určitá forma dny označuje podle místa uložení krystalických hmot kyseliny močové nebo podle místa vzniku záchvatů: noha - podagra, ruka - chiragra, rameno - omagra.
 Onemocnění nejčastěji postihuje muže nad 40 let (ženy až po menopauze). Této nemoci se dříve říkalo nemoc králů nebo nemoc bohatých, protože má souvislost s nadměrnou konzumací masa (zvěřiny) a alkoholu.
Typickým příznakem je úporná bolest zarudlého a oteklého kloubu, nejčastěji palce na noze

Tato nesnáz se zpravidla objevuje až po desítkách let plíživého (asymptomatického) zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi (u mužů nad 420 µmol/l, u žen více než 360 µmol/l). Jde o akutní záchvat dnavé artritidy, choroby, která je způsobena ukládáním solí kyseliny močové do kloubů. Může postihnout a poškodit jakýkoli kloub. Často se u pacientů najdou „uzlíčkovité“ usazeniny krystalů solí kyseliny močové (natrium-urátu) i v podkoží (tzv. tofy, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo v tělesných orgánech. Po letech trvání může být příčinou ledvinových kaménků či dokonce vážně poškodit ledviny. Zvýšená hladina kyseliny močové se vyskytuje asi u 20 % západní populace, ale k projevům „nemoci králů“ dochází asi jen u necelého 1 % obyvatelstva.
  dostatek zeleniny a ovoce   
V těle se kyselina močová tvoří při odbourávání purinů, což jsou stavební kameny nukleových kyselin (DNA, RNA). K zvýšení hladiny kyseliny močové (tzv. hyperurikémii) dochází při jejím zpomaleném vylučování ledvinami (nejčastěji) nebo při zvýšené produkci. K nadprodukci dochází například při některých chorobách, při užívání některých léků nebo na podkladě vrozených enzymatických poruch. Také alkohol vede k zvýšené tvorbě a pomalejšímu vylučování kyseliny močové, což ve spojení s vysokým příjmem purinů (obsahuje je především červené maso, vnitřnosti a mořské produkty) zvyšuje množství kyseliny močové kolující v krvi.

Více než tři čtvrtiny pacientů s dnou mají také známky metabolického syndromu (obezita typu jablko, hypertenze, poruchy metabolizmu cukrů, zvýšené hladiny krevních tuků a další). Zvýšený krevní tlak má vliv na ledviny, které pak pomaleji vylučují kyselinu močovou, a na druhou stranu hyperurikémie sama o sobě může zvyšovat krevní tlak.

Při akutním bolestivém stadiu totiž nemusí být hladina kyseliny močové zvýšena, u části nemocných je dokonce nižší. Proto k ověření diagnózy je nutné udělat punkci postiženého kloubu a vyšetřit kloubní výpotek, zdali v něm jsou krystaly soli kyseliny močové. V krvi bývají též zvýšené tzv. zánětlivé markery (sedimentace erytrocytů, CRP, více bílých krvinek). Rentgenový snímek prokáže dnu až po delším trvání.

Postupy léčby

V akutním bolestivém stadiu je nutný klid, pomáhají chladivé obklady a léky proti zánětu a bolesti (tzv. nesteroidní antiflogistika, například indomethacin, ibuprofen, naproxen a další).

Dlouhodobým léčebným cílem je snížení hladiny kyseliny močové pod 360 µmol/l, a to zejména jsou-li již přítomny chronické změny v kloubech nebo ledvinách. K tomu se používají léky, které omezují tvorbu kyseliny močové nebo které podporují její vylučování.
Nejezte smažená jídla, maso a masné výrobky
Hlavním léčebným opatřením je vyloučení potravin s vysokým obsahem purinů a dostatečný příjem tekutin. Důležité je vyhýbat se alkoholu. Obézní pacienti by měli snížit svou hmotnost. Dna úzce souvisí s výživou. Obezita a nesprávná výživa zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění. Důležitým opatřením je dietní režim s nízkým obsahem purinů. Nejezte smažená jídla, maso a masné výrobky (nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat např. telecí, jehněčí, kuřecí), ryby a rybí výrobky (sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby), chřest, houby. Nepijte alkohol, zejména destiláty. Nevhodné jsou v jídelníčku vnitřnosti (brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní), dále obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, červená řepa, fíky. Naopak velmi důležitý je dostatek nealkoholických nápojů (2-3 l/den) a dostatek zeleniny a ovoce (po záchvatu dny jezte 14 dní syrové ovoce a zeleninu). Jezte semena a ořechy, hnědou rýži, kukuřici, vařené zelí nebo kapustu, celer, mrkev, pečené brambory, cibuli, datle, čerstvé a zakysané mléčné výrobky (jogurty), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sojová omáčka, čerstvé neslazené ovocné a zeleninové šťávy a džusy. Nepřejídejte se a omezte ostrá a tučná jídla. Důležitá je ochrana před prochladnutím.

Zcela nevhodné:

maso (včetně zvěřiny) a masné výrobky (zejména mladých zvířat), vnitřnosti, masové extrakty, živočišné tuky
kořenící směsi a koncentráty, sojová omáčka, worcester, masové kostky, ostré koření, hořčice,
mořské ryby
obilniny a celozrnné výrobky, droždí,
luštěniny,
čokoláda, kakaový prášek, marcipán
špenát, reveň, červená řepa, hrách, kapusta (i růžičková), křen, česnek, fíky
silný čaj,
plísňové a tučné sýry,
alkohol – pivo, těžší a červené víno

Tip! na léčivé rostliny bylinky...přidejte do salátu (sekané, do omelety) za vyzkoušení to stojí!


Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria L.)

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...