Oční glaukomová historie

Lidské oko
Slavní s glaukomem
Také mnoho slavných a uznávaných osobností se v životě setkalo se zeleným zákalem. Některým z nich (hlavně těm z dávných dob, kdy medicína v léčbě zeleného zákalu dost tápala) tato nemoc vzala i zrak. Podle toho, co o nich víme, se však můžeme domnívat, že nikomu z nich nevzala životní elán a úspěch.
Jan Lucemburský – (1296 – 1346) Ačkoliv se o pravé podstatě jeho oční choroby můžeme spíše jen dohadovat, je jisté, že již od malička byl panovník silně krátkozraký. V průběhu života mu začalo slábnout nejdříve pravé oko, což bylo, jak se někteří historici domnívají, důsledkem právě zeleného zákalu. Jan Lucemburský postupem času zcela oslepl na obě oči a jako slepý také v bitvě u Kresčaku padl.
Georg Friedrich Händel – (1685 – 1759) Slavný skladatel začal ztrácet zrak až v poměrně pokročilém věku, ve svých šestašedesáti letech. Také u Händela se patrně jednalo o zelený zákal. Boj s nemocí trval necelé dva roky, mistr podstoupil i operaci – avšak neúspěšně. Skladatel zemřel již jako zcela slepý.
Galileo Galilei – (1564 – 1642) O tvrdohlavém astronomovi se traduje, že oslepl následkem přímého pozorování slunce. Ačkoliv takové počínání očím jistě neprospívá, příčinou slepoty Galileo Galilea byl pravděpodobně zelený a zároveň také šedý zákal.
John Glenn – (nar. 1921) Americký astronaut a letec, ale i manažer a politik. Se zeleným zákalem se potýká již mnoho let. Vedle svých dalších aktivit na veřejnosti se účastní také kampaní, které mají za úkol poukázat na nebezpečí zeleného zákalu. „Chraňte si svůj zrak!“, vyzývá pravidelně Američany muž, který se jako první dostal na oběžnou dráhu země.
Gore Vidal – (nar. 1925) Americký prozaik, esejista a dramatik, který se proslavil i u nás především svými romány z historie. Mezi jeho díla patří například V žlutém lese, Lincoln nebo román z doby římského impéria Julianus. Vidal onemocněl glaukomem až v pokročilém věku.
Ray Charles – (1930 – 2004) Trpěl zeleným zákalem již od dětství a zcela oslepl ve svých sedmi letech. Americký hudebník, zpěvák a skladatel neměl ani jinak snadné dětství a v patnácti letech osiřel. Jeho hudební kariéra naopak stoupala pořád vzhůru.
Ilustrace
Rozptyl světelných paprsků
James Joyce – (1882 – 1941) Irský romanopisec a básník onemocněl zeleným zákalem v roce 1917, tedy ve svých 35ti letech. Od té doby prodělal několik očních operací a prožil několik období, kdy byl téměř úplně slepý.
Woody Harrelson – (nar. 1961) Americký herec se úspěšně potýká se zeleným zákalem již mnoho let. Proslavil se například v titulní roli Formanova filmu Lid versus Larry Flint nebo v seriálu Cheers (Na zdraví!).
Alec Guinness – (1914 – 2000) Také britskému herci Alecu Guinnessovi diagnostikovali zelený zákal až v pokročilém věku. Za svůj dlouhý život si stihl zahrát v mnoha filmech, Pro nejvíce lidí se však stal známým svou rolí Obi-Wana ve Hvězdných válkách.
Bill Cosby – (nar. 1937) Zelený zákal má i americký herec, známý především z televizních seriálů (např. Cosbyho případy).
Jose Feliciano – (nar. 1945) Celosvětově proslulý zpěvák a kytarista z Portorika je od narození slepý kvůli vrozenému zelenému zákalu. Do značné míry se tím podobá svému velkému hudebnímu vzoru – Ray Charlesovi.

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...