Zácpa, obstipatio, strava, probiotika léky příčiny, symptomy a životní styl.


Klobásové potěšení spěch  a rychlé jídlo jednostranná výživa

Zácpa je nepravidelné, nedostatečné a bolestivé vyprazdňování tlustého střeva.
Její výskyt se podle statistik odhaduje na 20% populace, z nichž převažují ženy. Onemocnění zácpou může mít různé příčiny, většinou však funkční, ovlivněné psychikou a nesprávnými životními návyky. Svůj podíl nese hektický způsob života, vše obklopující stres, nesprávná skladba jídelníčku a málo pohybu. Z tohoto důvodu se hovoří o civilizační chorobě.

Zácpa se týká vyprazdňování tlustého střeva (defekace). V tlustém střevě se hromadí nestrávené zbytky potravy, které jsou zhušťovány vstřebáváním vody a minerálních solí sliznicí a stěnami tlustého střeva. Může zde být vstřebáno až 90% vody. Zahuštěná stolice je pomocí peristaltiky (pohybu střev) a kluzkého hlenu na sliznici, posunována směrem ke konečníku a vypuzována rektem ven. Je to nepopulární a intimní záležitost, nicméně pro zdraví a správnou funkci organismu zcela nezbytná. Zácpa je tedy poruchou tohoto vyprazdňovacího procesu. Většinou je zácpa velmi nepříjemnou záležitostí, kterou provází různé projevy od nadýmání až po bolesti hlavy. Správně definovat zácpu je těžké, protože je to záležitost individuální. Pohled na charakter a četnost vyprazdňování je tedy subjektivní. Na procesu defekace se podílí více faktorů, proto není vždy lehké určit příčiny zácpy. Obecně se považuje za zácpu četnost stolice, která je menší než tři v jednom týdnu.

Příčiny zácpy se liší a určují tak formy či druhy zácpy.
Zácpa funkční (habituální). Jde o nejčastější formu zácpy, pokrývá asi 95% z celkového množství zácpy. Trpí jí většinou ženy, s nárůstem věku se zhoršuje. Její příčiny jsou v potlačování defekačního reflexu (nucení na stolici), v špatné skladbě jídelníčku (rychlé občerstvení, nedostatek vlákniny, diety), v nedostatečném příjmu správných tekutin a v absenci vhodného pohybu. Osobně se domnívám, že ženy si víc hlídají své soukromí, trpí studem, mají větší nároky na hygienu a proto u nich častěji dochází k potlačování přirozeného nutkání na stolici. Nerady vykonávají tuto potřebu na veřejných či pracovních toaletách, mají prostě psychické bariéry, které jim v tom vědomě či podvědomě brání.

Velkou roli na vzniku zácpy sehrává dnešní životní styl, tlak na výkonnost, potřeba prestižního vzhledu, vyrovnávání se stárnutím, stres v práci i doma. To vše vede k frustraci a funkčním poruchám trávicího ústrojí. Zácpa je jednou z možných poruch.

Zácpa symptomatická. Znamená to, že zácpa je druhotným projevem jiného onemocnění. Nemoc se může týkat střev (nedostatečné nervní zásobení střeva, záněty, nádory) či rekta (hemoroidy, mikrotraumata – trhlinky ve sliznici konečníku), nebo může jít o nemoci jiných systémů a orgánů, např. neurologické onemocnění (roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, úraz míchy apod.). Časté jsou i psychické nemoci, které mohou způsobit zácpu (např. deprese, strach). Mezi další choroby patří endokrinologické a metabolické poruchy (snížená funkce štítné žlázy, cukrovka, nemoci ledvin).

Akutní zácpa. Většinou vzniká při cestování. Spoustu lidí má tento problém. Při změně prostředí či skladby jídelníčku se prostě nemohou vyprázdnit. A to dokonce i lidé, kteří se jindy pravidelně vyprazdňují. 
Potíže může zmírnit větší příjem vlákniny, tekutin a mléčných zakysaných výrobků. I pohyb, kdy dojde k lepší peristaltice střeva pomáhá. Pokud ne, potíže vymizí po příjezdu domů. Akutní zácpa může mít i mnohem vážnější příčiny. Je častým projevem náhlé příhody břišní (např. střevního infarktu, zauzlení střev či zánětu červovitého přívěsku slepého střeva). Dalšími projevy může být nadýmání, bolesti břicha, zvracení, případně horečka. V takových případech se nesmí podávat žádná projímadla ani léky a je zapotřebí ihned vyhledat lékařskou pomoc (i pohotovostní).

Zácpa spastická. Jde o dráždivý tračník. Projevuje se častým nucením na stolici s malým účinkem (nedostatečným vyprázdněním), bolestmi břicha a celkovou podrážděností. Většinou jí trpí ženy, které jsou labilní a těžko se vyrovnávají se stresem. V tomto případě je dobré pracovat s psychikou, naučit se relaxovat a asertivně jednat s druhými lidmi.
Zácpa způsobená syndromem líného střeva. Může se projevovat od dětství či v mladém věku. Je dobré vhodným pohybem posilovat střevní peristaltiku a učit se defekačnímu reflexu.

Zácpa u dětí. Většinou k ní dochází při přechodu na jiný způsob stravování (z mléka na hutnou potravu), při nácviku vyprazdňování a při nástupu do školky či školy. Její příčiny jsou tedy různé, od organických až po psychické. Děti se většinou stydí, oddalují defekaci, tím dochází ke zvětšení objemu stolice, roztažení rekta (konečníku), snížení jeho citlivosti a napětí svěrače. Poté může dojít k nechtěnému vyprázdnění stolice (neudržení) enkopréza.
Zácpa v těhotenství. Je poměrně častým jevem, provází ji nadýmání, nepříjemné pocity tlaku v břiše. Projevuje se u některých žen po celou dobu gravidity. Je způsobena hormonem progesteronem, který snižuje napětí a pohyb střev. Ve vyšších stupních těhotenství se přidává tlak dělohy a rostoucího plodu. Po porodu se většinou frekvence vyprazdňování sama upraví.

Většina lidí trpících zácpou sáhne dříve či později po nějakých projímadlech. dietní opatření, někdy stačí upravení jídelníčku a režimu. Mezi základní pravidla patří:

Strava bohatá na vlákninu (ovesné vločky, celozrnné pečivo, lněné semínko, ovoce a zelenina, zakysané mléčné výrobky). Nejlépe je začít s přísunem vlákniny hned u snídaně. Zároveň je vhodné se vyhýbat silnému černému čaji, bílému pečivu, rýži, borůvkám a jiným potravinám, které staví.
Pravidelný přísun potravy. Trávicí systém by měl mít určitý režim, ve kterém bude stravu konzumovat, zpracovávat a vylučovat.
Dostatečný pitný režim, tak 2 – 3 litry denně (před snídaní vypít sklenici teplé minerálky na lačno).
Pravidelný a cílený pohyb, který co nejvíce zajistí dobrou peristaltiku střev.
Nezadržovat nucení na stolici.
Nácvik vyprazdňovacího reflexu. Jde o účinnou metodu, kdy nemocný chodí pravidelně v určitou ranní hodinu na WC, a to i když nemá pocit, že by se mu chtělo. Posedí si chvíli a snaží se vyvíjet přiměřený tlak na svěrač. Tím předává organismu informaci, že právě tato doba je vhodná k vyprázdnění. Je zapotřebí trpělivosti a skutečné pravidelnosti, než se dostaví výsledek.

Někdy i po úpravě režimu zácpa přetrvává. Poté je třeba přistoupit k volbě vhodného projímadla. V současnosti jsou k dostání tři skupiny projímadel:
Kontaktní laxativa (Regulax, Sennagran, Guttalax, Fenolax), zvyšují pohyb střev, omezují vstřebávání vody a minerálních solí ze střeva, působí přímo na stěny střev. Jsou návykové a jejich účinnost se časem snižuje. Není v žádném případě vhodné je užívat pravidelně či ve větších dávkách.

  potlačování defekačního reflexu (nucení na stolici)  
Osmotická laxativa (Duphalac, Lactulosa), váží na sebe vodu a stimulují střevní sliznici k tvorbě hlenu. Tyto projímadla jsou pro organismus šetrnější, obsahují soli, které jsou i v některých minerálních vodách. Proto se při zácpě doporučují pít speciální minerálky. Některé z osmotických laxativ mohou užívat i diabetici.
Střevní stimulanty. Jsou to látky, které působí přímo na svalovinu střev a vyvolávají zvýšenou peristaltiku střev. Užívají se k léčbě výjimečně.
V každém případě by se to s projímadly nemělo přehánět. Jsou i možnosti nějakých přírodních způsobů léčby a tzv. „babské rady“, které mohou být účinné. Je dobré je vyzkoušet. Patří mezi ně speciální bylinné čaje, přípravky s vlákninou (indické psyllium, benefibra apod.). Za zmínku jistě stojí i široká škála preparátů s probiotickými kulturami, které navozují správné mikroklima ve střevech.

Zácpa je jednou z nejčastějších zažívacích obtíží ve Spojených Státech a Západní Evropě. Jen ve Spojených Státech každoročně navštíví lékaře kvůli těmto potížích až 2,5 miliónu pacientů.

Na základě několika vědeckých studií došel autor jejich analýzy k závěru, že neexistuje důkaz pro tzv. teorii autointoxikace organismu škodlivými látkami, vstřebávajícími se z hromadící se stolice.

Zácpa a menstruační cyklus
Vědci se rovněž domnívají, že vliv pohlavních hormonů na funkci trávicího systému během menstruačního cyklu je minimální. Jinak je tomu během těhotenství, kdy tyto hormony opravdu mohou zpomalovat pasáž střevem.
Vliv nedostatečného obsahu vlákniny na chronickou zácpu je prý rovněž minimální. Přestože někteří pacienti z vysokého příjmu vlákniny profitují, naopak u mnoha pacientů s úpornou zácpou může dojít po zvýšení příjmu vlákniny ke zhoršení zácpy. Neexistuje ani důkaz o pozitivním vlivu velkého množství tekutin na zácpu.

Zácpa může být ve stáří způsobena nedostatečnou fyzickou aktivitou
Pokud jsou projímadla užívána v doporučených dávkách, nedochází většinou k narušení tračníku. Přestože zácpa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, neexistují informace o vlivu stimulačních projímadel na riziko této rakoviny.

 Zdroj: Am J Gastroenterol. 2005;100:232-242


Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...