Nesprávná výživa a špatný životní styl i agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž


Ovocný salát je pochoutka zdroj vitaminů i vlákniny
K degenerativním zdravotním problémům naší doby patří překyselení organismu. 

Myslet si můžete co chcete, ale k problému je dobré se zamyslet. Něco na tom bude. Stravujeme se tím, co do nás supermarkety cpou horem dolem. Nekvalitní a kyselá strava, plná chemických přísad ( převážně konservačních). Výrobky se už nekazí tak často, ale odneseme to my.
 Dosud se však této tématice nevěnuje pozornost, a už vůbec ne taková, jakou by si problém zasluhoval. Dopady a souvislosti mezi překyselením a chabým zdravím stonajících jedinců uniká nejen pacientům, ale i oficiálním naukám o zdraví. Vnitřní prostředí těla by mělo mít charakter mírně zásaditý. Chybné návyky ve stravování vedou k tomu, že podíl zásaditosti v lidských tělech neustále klesá.Vyrovnaný poměr mezi kyselými a zásaditými látkami přitom tvoří základ zdraví. Podle významných autorů nelze při zachování acidobazické rovnováhy příliš výrazně onemocnět. Naopak porušením této rovnováhy si přivodíme, nebo alespoň zhoršíme, celou řadu nemocí. Naše těla jsou stvořena tak, aby fungovala jako vyvážený celek - ovšem je-li dodržena již zmíněná zásadní acidobazická rovnováha. Překyselení má sedm stupňů, sedmý vede k degenerativním chorobám včetně rakoviny.

 Mezi nemoci z překyselení patří, 
 Chronická únava otoky alergie, ekzémy, astma poruchy imunity artróza, artritida, degenerativní poškození kloubů osteoporóza gynekologické záněty a výtoky, zácpa, průjem neplodnost, metabolické poruchy, např.cukrovka nadváha přecitlivělost a trvalá podrážděnost. Jak vzniká překyselení? Překyselení organismu nejen přináší nemoci, ale především zbavuje tělo minerálů (vápníku, draslíku, sodíku a hořčíku), když nezbytně potřebuje neutralizovat kyseliny. Dlouhodobě překyselený organismus si odebírá vápník z kostí, což vede k osteoporóze, také k ochabnutí svalů a jejich únavě. Nedostatek vápníku ohrožuje fungování imunitního systému, který aktivuje enzymy. Tělo se snaží zbavit kyselin kůží a tak produkuje ekzémy, akné, vředy, vyrážky, bolesti, otoky. Nedaří-li se kyseliny v těle neutralizovat, ukládají se v srdci, v žilách, v játrech či pankreatu, případně v tukových tkáních (prsa, boky, stehna, mozek). Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Tzv. fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle.

 Nejčastější příčiny překyselení
 Nesprávná výživa - přejídání, nadbytek bílkovin, cukru, alkoholu, nikotinu, nasycených mastných kyselin, jedů, potravinových přísad a barviv, chlór v pitné vodě. Špatné stravovací návyky - nedostatečné žvýkání, které podporuje kyselinotvorné střevní kvašení. Nerovnoměrný poměr spotřebovávaných potravin kyselinotvorných a zásadotvorných. Špatný životní styl - povrchní dýchání, nepravidelné stravování, kouření, alkohol, nedostatek pohybu. Nedostatek tekutin v potravě - hlavně v tuku a v pojivových tkáních těla roste koncentrace kyselých odpadů. Zloba, agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž.
Už řecký historik Hérodotos postřehl, že „národy, které jedí maso, mají sklony k válčení, a lidé projevují ve vzájemných vztazích vztek, odcizení a smyslovou náruživost. Jedlíci masa byli udatní, smělí a neohrožení".  Vyplavme kyselost a jedy Tělo se zbavuje kyselin výdechem z plic (odstraňuje zejména kyselinu uhličitou), ledvinami (přes močový měchýř), játry, střevy, potními žlázami a kůží (pocením). Pozorujete-li někdy, že se náhle zpotíte, jde o neklamný příklad reakce na jídlo příliš sladké nebo příliš moučné. Překyselení se lze zbavit! Sportujme, především lehce (chůzí s holemi), dýchejme zhluboka, kdykoliv si na to vzpomeneme (celá tzv. moderní civilizace dýchá jen povrchně), doplňujme minerály a vitaminy (ve stravě), pijme zásadité nápoje (včetně odkyselujících čajů, např. zeleného ovesného), provádějme zásadité koupele a dostatečně spěme.
Zvolte celozrnný chlé a pečivo
 Ženy se zbavují překyselení menstruací, později o ně musí dbát samy. Muži tuto možnost nemají, což bývá častým důvodem brzké ztráty či šedivění vlasů (například). Poměr stravy zásadité a kyselé by měl být 4:1. Přírodní národy dávají přednost syrové stravě před čímkoliv kvasícím. Proto se doporučuje sníst denně pět porcí zeleniny a méně sladkého ovoce na úkor tzv. běžné stravy. Nápoje z koly jsou snad nejhorším překyselujícím dárkem. Nezřízená spotřeba masa škodí všem. Stejně tak spotřeba cukru (včetně medu) a cukrovinek. Škodlivá jsou jídla typu light.
Jezte celozrnný chléb a pečivo.  Důkladně žvýkejte! Vitaminy jsou důležité, ale nemá-li tělo minerální látky, jejich efekt klesá. Nadbytek kyselosti v těle se projevuje svěděním (i hlavy), které se často dostaví bezprostředně po požití většího množství cukru. Máte-li hlad mezi hlavními jídly, nesahejte po sladkém, ani po přesolených brambůrkách. Vezměte si zeleninu. A myslíte-li odkyselení vážně, vzdejte se kávy, černého čaje, alkoholu a tabáku. Zásaditá je všechna zelenina, avokádo, ananas, papája, datle a fíky, meloun (při překyselení organismu účinkuje nejrychleji). Doporučují se jablka ( se slupkou i jádřincem), banány, hrozny. Svědí vás pokožka na těle i ve vlasaté části hlavy, nebo máte výrazně suché holeně nohou? Odpovíte-li dvakrát ano, je to jasné - jste překyselení.

 Ke tvorbě kyselin v těle velice výrazně přispívá stres. Odvážní vědci soudí, že jsme zatíženi stresem 100 000 x víc než naši prapředkové před sto lety. Přiznejme si, že nadměrný stres si často způsobujeme sami i v situacích, kdy je možné se mu vyhnout. Dalším zdrojem kyselin v těle jsou negativní pocity jako hněv, smutek, nenávist, závist apod. Hladinu kyselin zvyšuje i nedostatek volného času a opravdového odpočinku (nikoliv mezi přeplněnými regály obchodních domů). Tělo nefunguje jen tak jednoduše, že jsme mrzutí a v nenáladě jenom proto, že máme v těle mnoho kyselin po požití dortů apod., funguje i opačně. Nahrazujme proto negativní pocity pozitivními. Ostatně, právem se říká, že mnoho nepřátel nejspolehlivěji naštveme, když se chováme pozitivně a jejich „nenáladu" velkoryse přehlížíme.

Poznámka: I kdyby jen jedna změna v životosprávě se podařila, je to na dobré cestě.
Poznámka 2:  Individuální rozhodnutí. Doplnění tekutin voda a rychlá chůze rozumná strava a hlavně současná pohodová psychosomatická harmonie. Stesky i jiné výkyvy jsou fysiologické a cukr i doping kávou jde provést s rozumem (nejlépe selským)....

No co, když může být jogurt selský, tak náš rozum bude taky. Však jsme jedničky a my dokážeme hodně!

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...