Margariny a levné rostlinné oleje jsou zdraví škodlivé

Všeho s mírou cukru s tuky jsou všude
Transmastné kyseliny jsou pěkné svinstvo a co je horší, jsou skoro ve všem, kde se používá ztužený rostlinný tuk. (sladké pečivo, pizzy, brambůrky, oplatky, polevy, zmrzliny apod.) V USA jim zatrhli tipec a zakázali je. http://goo.gl/1Q8Qxv U nás se jede vesele dál http://goo.gl/I0Mu7C . Já osobně přecházím na máslo, protože infarkt u mě klepe na dveře... 

Trans mastné kyseliny jsou tuky,
které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný (další výhoda pro obchodníky). Výchozí surovinou jsou nejčastěji levné rostlinné oleje, na příklad slunečnicový, sójový či řepkový. Hydrogenované (trans) tuky jsou (bez nejmenších pochybností) zdraví škodlivé, podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění a pravděpodobně i na rozvoji nádorových onemocnění.

Konkrétně příjem trans tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu v krvi. LDL cholesterol je hlavní rizikový faktor srdečně cévních onemocnění, které jsou ve vyspělých zemích nejčastější příčinou úmrtí. Trans tuky dokonce snižují hladinu ochranného HDL cholesterolu, čímž se stávají mnohem škodlivějšími tuky, než jsou tuky ze živočišných zdrojů. Právě ty po léta platily za nejvíce rizikové.

Tuky z živočišných zdrojů v rozumném množství
Od padesátých let minulého století významně stoupala spotřeba trans mastných kyselin na základě doporučení, které radilo nahrazovat živočišné tuky margarínem. S konzumací margarínu rostly bohužel také počty osob postižených některým ze srdečně cévních onemocnění. V průběhu posledních několika let došlo díky zvyšujícímu se tlaku na potravinářský průmysl ke změnám při výrobě margarínů.
Dnes už margaríny většinou obsahují poměrně malé množství trans tuků. Ty nejlevnější margaríny s trans tuky, ale nezmizely, používají se při přípravě polotovarů (včetně mnoha potravin, jež jsou často vydávány za zdravé), fast food potravin a při vaření v mnoha běžných restauracích. Trans tuky by neměly být obsaženy v biopotravinách. Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách.

Trans tuky se v omezeném množství přirozeně nacházejí v tučných částech masa a tučných mléčných produktech, ale následkem vysoké konzumace margarínů (ať už přímo či v polotovarech) jsou zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací doporučuje co nejnižší příjem trans tuků. Starostovi New Yorku se dokonce podařilo zcela zakázat používání trans tuků v restauracích. (Margit Slimáková)

Citace D Test: Chemická analýza 24 dTestem nakoupených jedlých tuků odhalila v každém třetím z nich tak vysoké množství nezdravých transmastných kyselin, že by se tyto výrobky v Dánsku, Rakousku a Švýcarsku vůbec nesměly prodávat. Pro ilustraci – ve zmíněných třech státech smí být ve sto gramech tuku nejvýše dva gramy transmastných kyselin. Tomuto limitu by s přihlédnutím k tzv. nejistotě měření nevyhovělo osm z námi testovaných výrobků, z toho ve dvou případech bylo překročení více než desetinásobné.

Prodejna v Londýně
Jeden z testovaných výrobků obsahoval 28 gramů transmastných kyselin ve sto gramech tuku, ve druhém pak jejich množství činilo 24,27 gramů na sto gramů tuku. Proděkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Pavla Dlouhého oba zmíněné nálezy zarazily. „Je to špatná zpráva. Tak vysoké hodnoty jsme nacházeli v minulosti, kdy se tuky zpracovávaly dnes již zastaralou technologií,“ řekl dTestu.

V Česku nejsou stanoveny limity pro transmastné kyseliny v potravinách, ale lékaři doporučují, aby jejich denní příjem ve stravě nepřesáhl 2,5 gramu. Toto množství by spotřebitel překročil již při konzumaci deseti gramů některého z obou testovaných výrobků. To je pro představu množství potřebné k namazání krajíce chleba.

Nadměrný příjem transmastných kyselin zvyšuje riziko infarktu, vede ke kornatění tepen, růstu hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi, riziku cukrovky druhého stupně i neplodnosti. Doprovodným projevem je tělesná nadváha.

Zdroj: Health

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...