Lékaři a digitální technologie v lékařské praxi v Americe

Jednoduché řešení klidové zóny se už bez sluchátek v uších neobejde.... 
Diagnostika, anamnestické postupy, technologie mediciny a řešení

Po dlouhé době jsem navštívila pediatra (drobné zranění zápěstí mé dcery) a byla jsem překvapena postupem lékaře. V ordinaci se zjevil po půlhodině, frustrovaný a omluvil se za zpoždění. Na vyšetřovací stůl si vybalil notebook a začal dávat dceři otázky. (Dcera seděla na židli, zatímco vyšetřovací stůl okupoval počítač.) Info zapisoval do počítače, který mu automaticky generoval další otázky, na které se lékař ptal.
20 minut ťukal do počítače a rozčiloval se, že ten nový systém medicíny je ubíjející.
Pak zběžně prohlédl zápěstí a omluvil se, že místo aby trávil čas s pacientem, tráví čas vyplňováním jakýchsi protokolů a algoritmů v počítači, ale tohle jsou nové postupy. Diagnózu stanovuje počítač.
A já mu řekla, že s ním soucítím, protože ani učitelská profese už není o učení, ale o vyplňování tisíců kódů v počítačových formulářích a že učitelé už neučí, ale sedí u počítačů a že jednotné algoritmy nařízených postupů ubíjejí selský rozum, vlastní myšlení, potlačují instinkt a individualitu člověka a zeptala jsem se ho, zda nemá strach, že tento nový druh počítačové diagnostiky výhledově nezničí schopnost lékaře fundovaně diagnostikovat a vyšetřovat.

Řekl mi, že moji obavu sdílí i lékařská obec a že on je rád, že už to má za pár a že je rád, že není mladý a řekl mi, že byrokratický systém a komplikované technologické protokoly zpomalují postupy, potlačují lidské dovednosti a myšlení a že se nemůžeme divit, že pilot neumí přistát s letadlem.


Bradley

Z debaty k příspěvku vybírám: Ta počítačová diagnostika je předepsaná pojišťovnou?

Přesně tuhle otázku jsem lékaři položila. Odpověděl, že počítačová diagnostika je nový trend, který bude postupně plošně implementován ve zdravotnictví. A že je to hlavně prostředek, jak se lékaři mohou chránit proti potenciálním soudním sporům. Že lékaři zatím počítačovou diagnostiku používat nemusejí, ale když se vynoří soudní spor, pokud nepoužili diferenciální diagnostiku prostřednictvím počítačového algoritmu, jsou v nevýhodě. Pediatrická praxe, kterou pro zdravotní péči mých dětí používám, se stala součástí programu tzv. advocare, takže tuto, pro lékaře, ochrannou strategii již zavedla. Systém zpomalil péči o pacienty, frustruje zdravotníky, ale chrání lékaře, protože je částečně zbavuje zodpovědnosti.
.........
A dnešní přístup lékaře mi nápadně připomínal přístup opraváře pračky z minulého týdne. Ten přišel prozkoumat pokaženou pračku, vytáhl notebook, do kterého psal příznaky a na můj dotaz, proč potřebuje počítač, lámanou angličtinou odpověděl, že počítačový algoritmus na základě příznaků stanoví příčinu problému a doporučí řešení. Řešení pokažené pračky vyžadovalo léčbu za cca 500 dolarů, což vzhledem ke stáří pračky bylo neefektivní. Když jsem se ho zeptala, zda by byl schopen najít problém bez pomocí počítače, řekl, že standardní postup je konzultovat počítačový program a že opraváři v dnešní době používají zásadně troubleshooting programy a algoritmy a nejsou vycvičení k hledání problémů a k fyzickému zkoumání praček, které jsou natolik složité, že jim nerozumí a analýzu problému zvládne jen počítač.
.....
Budoucnost vypadá lákavě - s pomocí správného programu si bude časem moci každý sám stanovit diagnózu porouchané pračky, auta, ruky, srdce... Poté přijdou na řadu programy, které budou pomocí robotů provádět i všechny opravy.

Oblíbené příspěvky

RUBRIKY A MENU ŠTÍTKY

Afektivní neurověda Afty Alergie Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Anatomie Anglie Ateroskleróza Biochemie Bioklimatologie Blogger Blogy Bolest Bolesti nohou Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bylinky Bylinky a spánek cervicocraniální syndrom Cestování Cestovní medicina Citový mozek Civilizační nemoci Dehydratace Demence Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství Diabetes mellitus Diferenciální diagnostika Divizna velkokvětá Dna Domácí lékárna EKG Elizabeth Blackwell Emergency emoce Epidemiologie Erythema migrans Etnika Facebook Febrilní křeče Fotografie Freud Frustrace Fysiologie Fytoterapie G+ Gastroenterologie Gaudeamus igitur GDX Access Glaukom Google Hemagel Hepatologie Historie Horečka Humor v medicíně Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Imunita Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Interna a kardiologie Ischemická choroba Jaterní encefalopatie Jízda na kole Kašel Klysma neboli klystýr Kráťa Kuchyně Laboratorní diagnostika Léčivé rostliny Ledviny Lékárny Léky nové generace Lymeská Borelióza Lymeská Borrelióza M.Parkinsoni Marek Slabý Max Kašparů Medicina Meduňka Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy moderní medicina Mozek Mozek a drogy MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Munchhausenův syndrom Nefrologie Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurologie Nobelovy ceny Novinky a zajímavosti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Paliativní medicina Paměť Patologie Placebo efekt Počítače a diagnostika Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Pozitivní myšlení Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prezident Probiotika Prof. Koukolík prof. Matějček Prof. MUDr. Pavel Pafko Prof. Pafko Propedeutika Prostata Přetížení organizmu Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Racionální výživa Radkin Honzák Rakovina prostaty (caP) Rychlá pomoc Sanitka Sanitka Mercedes veteran Serenoa repens Sociální sítě Spánek a jeho poruchy Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stáří Steatóza jater Stehlík Stomatologie strach stres Svědomí Školní lékař Školní zdravotní služba Štěstí Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Transplantace Třezalka United Kingdom Urologie USA Úvod úzkost Velocipedy Vilcacora Virosa Vlídné slovo Vtipné a pozitivní Zácpa Obstipatio Zahrady Závislost Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zima Židovské Životospráva a dlouhý život

Vybraný příspěvek

Jakmile člověk přijde do ticha, tak se svědomí začíná probouzet. Ono v člověku je. My nemůžeme říct, že by ho někdo neměl, ale my ho musíme stále uspávat, aby nám dalo pokoj, aby nás to svědomí netížilo.

Cestujeme Lidé jsou neustále zahaleni hlukem. Stále musí být nějaký zvuk. Přijdu domů, pustím televizi – zvuk. Jdu mezi lidi, tam se ml...